Son güncellenme :24.10.2017 23:52

Anasayfa > Genel > Mudurnu

27.03.2012 Sal, 23:41

Mudurnu, bithinyalılar zamanından beri var olan eski bir ikçedir ve çeşitli medeniyetlerin ilk yerleşim yeridir. Frigyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Selçuklular’dan sonra Osmanlı topraklarına katılmıştır.. Bir ara Tekfurlar yönetimdeyken, Bursatekfurunun kızı Matarnı (moderna) adına yapılan kale, ilçeye ismini vermiştir. Çeşitli şekillerde söylene söylene Mudurnu halini almıştır.
  
Mudurnu Tekfurluğu, 1307 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Samsa Çavuş’da Mudurnu-Göynük-İzmit bölgesine “Uç Beyi” olarak tayin edilmiştir. 1320 yılına kadar bu bölgenin denetimi ve Türkleştirilmesi görevini Akçakoca ve Konur Alp adlı gaziler sürmürmüştür.
  
Mudurnu, Kurtuluş savaşı’nda, Kuvay-i Milli’ye destek vermiş ve bu nedenle Mustafa Kemal ATATÜRK’ün teşekkür telgrafıyla onurlandırılmıştır. 24 Ekim 1920 tarihinde Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Mudurnu halkına gönderdiği telgrafta şu ifadeler yer almıştır: “Sevgili Mudurnulular! Kurtuluş Savaşı’nın en zor günlerinde Kuvay-i Milli’ye verdiğiniz destek ve gösterdiğiniz kahramanlığa teşekkür ederim.”
  
Kentsel sit alanı ilan edilen Mudurnu, eski Türk evleri bakımından önemli bir özelliğe sahiptir. Sivil mimari özellikleri açısından Göynük evlerine benzerlik gösteren ilçenin, tarihi ve kültürünü yansıtan bu evler korumaya alınmıştır. İlçede bulunan 165 konut, 8 cami, çeşme ve hamam olmak üzere toplam 173 mimari değeri yüksek yapı bulunmaktadır.
  
Her yıl Temmuz ayının ilk haftasında, Mudurnu İpekyolu Kültür Sanat ve Turizm Festivali düzenlenmektedir. Ayrıca her yıl eylül ayında kurulacak panayır geleneksel hale getirilecektir.
  
Belirli aralıklarla bir araya gelen mahallenin genç erkekleri ve yetişkinleri, “birikme gecesi” düzenlerler. Birikmeler, gençlere sosyal yaşamın kurallarının öğretildiği ve aynı zamanda doğaçlama olarak yöresel ağızla gösteri sanatlarımızdan birisi olan bir nevi orta oyunlarının oynandığı bir aktivitedir. Birikme geceleri, yöresel sorunların konuşulduğu, çözüm yollarının arandığı ve hemşeriler arası sevgi, saygı, güven duygusunun pekiştiği sosyal bir birlikteliktir.

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.