Son güncellenme :24.10.2017 23:52

Anasayfa > Görmeden Gitme > Mudurnu’da Dini Yapılar

29.03.2012 Per, 20:32

Camiler

 

 

Yıldırım Beyazıt Camii: Padişah 1.Murat’ın oğlu Yıldırım Beyazıt’ın Bolu şehzadeliği döneminde M.1374 yılında yapılamıştır. Caminin planı geometrik olarak kareye yakın, yan taraflara dar birer kemer ilavesi ile bir metre kadar genişlik sağlanmıştır. Ortalama kalınlığı1.60 m olan duvarlara 8 tane yaslama ayak eklenerek aralarına kemerler atılmıştır. Duvardan duvara açıklık 20.70 m’dir. Direksiz kubbe açıklığı 19.65 m’ dir.637 yıldır ayakta kalan ve kullanılır durumdaki Osmanlı erken dönem mimarisinin en güzel örneklerinden biridir.

 

Kanuni Sultan Süleyman Camii:1546 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Caminin tavanı ahşap, duvarları taş yapıdır. Duvar kalınlığı90 cm dir. Tavan açma tavan olarak inşa edilmiş olup Selçuklu mimarisini andırır. Tek minarelidir. Minare, mimari tarzda tuğladan örülmüş ve tek şerefelidir. Halk arasındaki bir söylenceye göre Kanuni, caminin istediği büyüklükte yapılmadığı için beğenmeyip kapısına kilit vurdurmuş, camii ancak vefatından 50 yıl sonra ibadete açılabilmiştir.

 

Orhan Bey Camii: Orhan Bey Camisinin yapılış tarihi tam bilinmemekle birlikte 1920 li yıllara ait siyah, beyaz Mudurnu fotoğraflarında görülmektedir. Mudurnu, Osmanlı döneminde üç sultan adına camii yapılmış kültür ve ticaret merkezi olan bir yeridir.

 

Samsa Çavuş Camii: Mudurnu ilçesi, Güveytepe Köyü yakınında bulunmaktadır. Kareye yakın dikdörtgen planlı cami, bir Cuma mescididir. Hakkında yazılı bir belge bulunmayan caminin, Osman Gazinin silah arkadaşı ve Osmanlı Devletinde ilk çavuş unvanını taşıyan Samsa Çavuş tarafından yaptırıldığı kabul edilmektedir. Moloz taş duvarlarıyla sade bir görünüme sahip olan cami; ayakta kalmış en erken Osmanlı eserlerinden biri olması bakımından önemlidir.

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.