Anasayfa > Yöresel Yemekler > Yöresel Yemekler
31.03.2012 Cts, 14:01
Yöresel Yemekler
Bir zamanlar, Asya’dan Anadolu’ya doğru akan Türk boyları, eski uygarlıkların mayalandığı bu topraklara, Uzak Doğu’da oluşan o zengin kültürü büyük bir ustalıkla ve yol boyu geçtikleri her ülkeden aldıkları malzemeyle zenginleştirerek taşımışlardır. Yöremiz mutfağı da elbette ki bu zenginlikten payını almış; böylece, yöresel malzeme ve aromalarla soframızı zenginleştiren onlarca, yüzlerce yemek türünü ortaya çıkmıştır.
Hamur işleri:
– Mudurnu Böreği(kıymalı)
– Patatesli Börek
– Ispanaklı Börek
– Kaşık sapı
– Mantı
– Ev Makarnası
– Yağlı Gözleme
– Kabaklı Gözleme
– Hamursuz(Cevizli Çörek)
– Sini Makarnası( Keşli, cevizli su böreği)
– Atma Malak
– Kalbur Malağı
– Sıkma Malak
– Bazlama
– Bazlamaç
– Kaygana
– Cızlama
– Lokma
– Islama
– Ekmek Makarnası
– Katmerli
Çorbalar:
– Oğmaç Çorbası
– Tarhana Çorbası
– Kızılcık Tarhanası Çorbası
– Uhut Çorbası
– Düğün Çorbası
– Taze Tarhana(Yayla çorbası)
– Erişte Çorbası
Tatlılar:
– Höşmerim
– Un Helvası (Basma Helva)
– Depme Helva (Saray Helvası)
– Mudurnu Baklavası
– Fırında Tatlı Kabağı
– Palize ( Nişastadan yapılan muhallebi)
– Kalıp Tatlısı
– Köpük Helva
– Tırtıl Tatlısı
Etli ve diğer Yemekler:
– Etli kuru fasulye
– Etli Patates
– Göveç
– Yoğurtlu Mancar
– Yoğurtlu Fasulye
– Yoğurtlu Bakla
– Patates Piyazı
– Fasulye Piyazı
– Keşkek
– Yaprak Sarması
– Lâhana Dolması
Turşular:
– Boz armut turşusu
– Kelem(lâhana) turşusu
Hoşaflar ve içecekler:
– Erik Hoşafı
– Armut Hoşafı
– Topal Hoşafı
– Pestil Ezmesi(Erik)
– Kızılcık Şurubu
– Korava(Kızılcık konsantresini şurubu)